Vandaag het Drents Museum in Assen bezocht. Hier is tot begin juni 2013 de tentoonstelling De Sovjet Mythe ‘Socialistisch Realisme 1932 – 1960’ te bezichtigen.

Het Drents museum heeft een uitgebreide selectie van sprekende kunstwerken, die gemaakt zijn tijdens regime van Josef Stalin in de sovjet unie. De schilderijen laten de geïdealiseerde realiteit van het het Russische communisme zien. De schilders schilderden volgens het communistische ideaal en toekomstbeeld. Zij creëerden een glanzende, ronkende, enerverende moderne mythologie: de Sovjet Mythe. Thema’s die worden weergeven in deze tentoonstelling zijn: Leven op het platteland, de bruisende industrie, sport, het nieuwe beeld over vrouwen en portretten van communistische leiders. Hieronder een aantal foto’s gemaakt van schilderijen in het Drents museum. 

De schilderijen zijn afkomstig van het State Russian Museum in Sint Petersburg, dat de grootste en meest belangrijke collectie op dit gebied beheert. 

De verschijning van Lenin op het Tweede Russisch nationaal Congres van de Sovjets, 1940 – Aleksandr Nikolaevitsj Samochvalov (Staats Russisch Museum, Sint-Petersburg)

 


Jurij Koegatsj, Vasilij Netsjitajlo, Viktor Tsyplakov, Roem aan de grote leider Stalin, 1950, olieverf op doek © Drents Museum.

Rechten van de foto’s berusten bij Staats Russisch Museum, Sint-Petersburg.

 

Dit is slechts een selectie van de werken die te zien zijn in het Drents museum.

Voor meer informatie over de tentoonstelling ga naar:

http://www.drentsmuseum.nl

of bekijk onderstaande items:

Drents Diep: uitzending RTV Drenthe
Volkskrant: Kunst omdat het moest
NRC
Trouw
Telegraaf
DvhN
Radio 1: uitzending Goedemorgen Nederland